bonsai bonsai

Groei een bonsai uit een zaadje

Deze methode geeft je volledige controle op je boom. In het Japans noemt deze methode 'Misho' Wie graag aan de slag wilt gaan met bonsaibomen vraagt zich waarschijnlijk af wat voor zaden er nodig zijn om een bonsai te laten groeien. Zijn dit speciale zaden? Wat kost dit precies? Hoe geraak ik aan het nodige materiaal?
Als start is het belangrijk om te weten dat er niets bestaat als speciale bonsai zaadjes. De hele filosofie achter bonsai bomen is net dat dit normale bomen zijn. Ze zijn tijdens hun groei steeds aangepast door de verzorger om het eindresultaat te bekomen. Wie claimt dat hij speciale bonsai zaden heeft weet duidelijk niet waar die het over heeft of wilt gewoon wat geld verdienen met doodgewone zaden. Het feit dat bonsais kleine bomen zijn heeft dus geen genetische oorsprong maar komt alleen door de specifieke verzorging van die boom.

Welke zaden?

Niet alle bomen groeien in elk klimaat. Kies daarom een soort die in jouw omgeving groeit zoals bijvoorbeeld een den of spar. Dit zijn bomen die van nature groeien in het Belgisch klimaat en deze zullen dus het best overleven. Je kan gemakkelijk zaden verzamelen in het bos. Dit doe je best in de herfst. Het is dus zeker niet nodig om dure zaden via een online shop te kopen.

Hoe plant ik een zaadje?

 1. Start door het zaadje in water te leggen en laat het kiemen
 2. Neem het zaadje uit het water en leg dit op een nat doekje. Leg dit in de koelkast om het winterseizoen na te bootsen Dit mag hier enkele dagen blijven liggen
 3. Neem je pot en voeg op de bodem een laag met grof zand. Hier mogen kleine steentjes in zitten.
 4. Maak en mengeling van 1/3e compost en 2/3e zwart zand
 5. Voeg deze mengeling in de pot bovenop de groffe zandlaag
 6. Plant hier het zaadje op 2cm diepte. het temperatuursverschil met de koelkast simuleert de lente
 7. Nu is het tijd om het plantje regelmatig water te geven

bonsai

Tip!

Geef de bonsai langs alle kanten water

Hoe geef ik een bonsai water?

Het is belangrijk dat een bonsai steed genoeg water heeft zodat deze niet uitdroogt. Dat weet iedereen met een beetje gezond verstand. Maar wat mensen vaak niet weten is dat te veel water net zo slecht is als geen water.
Het komt er dus op neer op de jusite balans te vinden. Het is ideaal voor een bonsai dat deze steeds een licht vochtige grond heeft om in te groeien. Er zijn met andere woorden geen vaste tijdstippen waarop dit best gebeurt. Geef je boom zeker niet op routine water bijvoorbeeld 1 keer per week. Op die manier ben je snel genijgd om te veel water te geven.

Weeft mijn bonsai nu water nodig?

In het begin kan het moeilijk zijn om op het zicht te zien wanneer de ondergrond uitgedroogd is en de boom water nodig heeft. Een handige tip is je vinger 1 tot 2 cm in de grond te duwen rond de boom en zelf te voelen of de grond licht vochtig is. Wees niet te enthousiast met water geven. Let er zeker op dat de grond niet te nat wordt.

Water geven

Een fout die veel mensen maken is de plant steeds langs de zelfde kant water te geven. Dit gebeurt vaak als de boom op een vensterbank staat aan een raam. Uit nature gieten we het water aan de kant die voor ons het best zichtbaar is. Hoewel de boom op die manier misschien nog wel genoeg water krijgt om te overleven, kan dit toch een negatief effect hebben op de boom. In dit voobeeld zullen de wortels aan het raam elke keer minder water krijgen als de rest. Deze wortels zullen minder sterk groeien en dat kan dan weer een negatief effect hebben op de boom zelf.
Let er op dat je de boom geleidelijk aan alle kanten rustig water geeft. Giet niet te snel zodat de grond tijd heeft om het water te obserberen.

bonsai

Tip!

Zorg dat de bonsai genoeg daglicht krijgt

Waar plaats ik best een bonsaiboom?

Elke soort boom heeft een eigen klimaat waarin die het best overleeft. Er is geen eenduidig antwoord op deze vraag. Veel van deze informatie kan je opzoeken specifiek voor de soort die jij groeit. Er zijn echter wel algemene normen waar je best rekening mee kan houden.

Binnen of buiten?

De eerste keuze die je zal maken is of je de boom al dan niet binnen of buiten plaatst. Hou er rekening mee dat de soort die jij kweekt het klimaat aan kan waar die in zal groeien. Als je de boom buiten plaatst moet de boom dus tegen vries kunnen. Een boom die je binnen plaaatst zal waarschijnlijk het hele jaar door de zelfde temperatuur ervaren. Dit is dus niet geschikt voor bomen waar vruchten aan groeien.

Basis regels

Voor alle bomen gelden wel enkele regels ongeacht of ze binnen of buiten staan. Let er op dat de boom genoeg licht krijgt. Dit is de belangrijkste energiebron voor de boom om in leven te blijven. Plaats de boom daaarom altijd op een plaats die genoeg rechtstreeks zonlicht krijgt. Dit kan je bijvoorbeeld doen door de boom aan een raam te zetten. Let er ook op dat de boom op een plaats staat waar die net zoveel water krijgt als die nodig heeft. Een boom die buiten staat zal je soms moeten beschutten zodat de grond niet te nat wordt of extra water moeten geven als het warm is. Houd ook rekening met de temperatuur en luchtvochtigheid past bij de boom.

bonsai

Tip!

Gebruik een twijgschaar als je takken knipt

Een snoeibeurt voor je bonsai

Het is belangrijk om zelf de groei te bepalen van de bonsai. Een boom groei van nature naar boven en zal de groei stimuleren van de bovenste bladeren. Dit willen we vermijden zodat de boom ook op lagere plaatsen bladgroei heeft.
Op veel plaatsen op het internet zal je verschillende adviezen vinden over het snoeien van je bonsai en deze adviezen zijn vaak ook juist. Je kiest zelf hoe je wilt dat je boom er uit ziet. Misschien wil je een zigzaggende stam met op elke hoek een nieuwe kruin?

Enkele tips

 • Snoei de bonsai 1 tot 2 keer per jaar bijvoorbeeld in de lente en de herfst.
 • Haal grote bladeren en dode takjes weg. Dit mag tot wel 30% zijn van het totaal aantal bladeren. Hierdoor wordt bladgroei op andere plaatsen bevorderd en zullen er meer nieuwe balderen komen
 • Takken afknippen die op gelijke hoogte groeien geeft een meer gebalanceerde boom met op vershillende hoogtes bladeren.
 • Gebruik een twijgschaar voor loofbomen. Hierdoor zal de wonde sneller herstellen. Breek zeker geen takjes af.
 • Dennennaalden knip je beter niet weg. Deze kan je best voorzichtig uittrekken. Op die manier zullen de takken beter hestellen